torstai 18. joulukuuta 2014

Joulukalenterin luukku 16: Ratsastushistoria


Aloitin ratsastuksen vuonna 2008 ja kävin aluksi Tuomarinkylässä. Siellä menin ensimmäistä kertaa Dianalla, valkoisella ponitammalla. Pidemmän päälle aloin menemään Undalla, Mokalla ja Röllillä. Aika usein tehtiin jotain pikku tehtävää maneesissa, mutta välillä käytiin maastoilemassakin. Menŧiin myös yksi viikko pakkasrajan ylittyessä tandemia Undalla ja oli kuule hauskaa ravailla siellä pomppien kavereiden kanssa. Ratsastin siis taluttajien kanssa, mutta silloin tällöin ihan itsekin. Varsinkin jos ratsuna oli Unda tai Rölli. Siellä oli harmaankimo poni Madagaskar ja se oli ihan kiva, mutta "vauhdikas". Mokasta en tykännyt, mutta oli sekin ihan kiva ratsu. Ruunikko poniruuna Sultan oli ihan ehdottomia lemppareita, mutta suuper herkkä suusta. Välillä mentiin kiemurauria ym. välillä ylitettiin muutama puomi. Tuomarinkylässä oli myös muutama shettis Manteli ja Pähkinä, toinen niistä näkyy alemassa kuvassa taustalla.



Sitten mua alkoi jo pännimään ja en pitänyt enää tallista. Vuonna 2012 oli rakentumassa Viikkiin ponikoulu ja anelin sinne pääsyä ja sinnehän mä pääsinkin. Kehityin huimasti ja pääsin taluttajista eroon ja kupsahdin kaksi ensimmäistä tippumistakin Javen pukeista. Tykkäsin paljon Spiritistä ja Eetu mua pelotti, koska se puri mua kerran selkään. Hyppäsik ensimmäisen pikkuristilkonikin Spiritillä ja syksyllä intouduin ponikerhoon. Halusin tietysti söpön mustan Spirren hoitsuksi, kunnes se alkoi olemaan ilkeä, toisin sanoen käänsi pyllynsä kun yritti ottaa karsinassa kiinni. En siis pärjännyt ja oli pakko valita joku muu... Suitsintakokeessa kohdalle osui söötti kirjava poni, joka oli kukas muukaan kun tämän blogin päätähti Nasse. 

Kuvien laatu :DD

Ilmeestä saatta huomata, että pelkäsin Eetua sen jälkeen kun se oli purrut! :D

Tolla tunnilla Masi oli tosi vauhdikas :D

Siinä se oli pikku-Liisan tuleva hoitoponi. Voi ette arvaakaan kuinka paljon sitä taluttelin, harjailin ja puhdistin kamoja, tuntuu kun se olisi ollut eilen, mutta ei. Siitä on pian kaksi vuotta aikaa... Nassesta on tullut mulle tosi hyvä hevosystävä, josta voin luopua sillä tiedän sen olevan Viikissä.
Aloin siis menemään ilman taluttajaa ja hyppelemään pikku esteitä. Vasta tänä keväänä hyppäsin ensimmäisen okserin, josta kunnia kuuluu Spiritille. Keväällä 2014 pääsin Talentteihin ja aloin valmentautumaan Spiritillä. Opin paljon miten hevosen pitää oikeasti liikkua ja kuinka ratsastetaan esteitä. Tasapaino kasvoi ja tuli muutaman kerran taas humpsahdettua alas. 
Tänä syksynä starttasin ensimmäiset kisani Masilla sekä vaihdoin isoihin Talentteihin ja kehitys alkoi näkyä. Hienosäädettiin ratsastusta ja apuja ja kuunneltiin poneja niin esteillä, kun sileälläkin. Nyt sitten olen pitänyt hauskaa ja ensi viikolla on taas kisat 60cm esteet, toivon saavani Nasun, samoin lauantain omalle tunnille, sillä olen jättämässä Viikin. 

Kuvasaldoa eiliseltä

Nasu: "Öö joo must tuntuu et mä en taida tulla kuvattavaks..."

Pitkän pohditun päätöksen jälkeen... Olen jumahtanut enkä kehity ja tiedän että sillon kannattaa vaihtaa tallia, koska jokaisella tallilla, opettajalla ja hevosella on erilaista annettavaa. Se olisi sitten kisojen jälkeen näkemiin Viikille. Tottakai pidän tallikavereihin yhteyttä ja käyn kuvailemassa tunteja, en vain ratsasta tai hoida siellä enää. Tottakai nekin tulee kuvailemaan mua ym. 
Moni kysyy jossain vaiheessa miten pystyin/pystyn jättämään Viikin ja Nasun ja muut ponit sekä hevoset, että opettajat. Mun vastaus on, että kuulun aina Viikkiin se on talli joka on opettanut mua eniten ja jokaisesta silkkiturvasta on opittava luopumaan. Ja Nasu ei oo mun elämän hevonen, vaan Toppen on. 


Oli kyllä superhauskaa muostella vanhoja ja katsoa niitä nykyisiä pikkutappeja ja muistella, että tollasia mekin oltiin. :D Kaikki on niin paljon muuttunut Viikissä ja sieltä on lähtenyt nämä ponit pois: Nitta, Kerttu, Kirsikka, Bella, Sampo, Waltteri, Elli, Helka, Rosso (oli koeajalla)... Kohta lähtee ehkä Eetu. Hertta menee yksityis omistukseen. Sinne on tullut paljon lähtenyt paljon ja lehteneistä tai pian lähtevistä en ratsastanut kuin näillä:  Niitta, Kirsikka, Waltteri ja Elli, Eetu ja yllätys yllätys Hemulilla sekä Hertalla. 

Siellä on nyt uusia jääneitä Pirre, Marketta, Iitu, Lumikki, Aladin, Nasu, Masi, Allu ja varmaan muitakin joita ei nyt tuu mieleen. Tuoppiksessa (Tuomarinkylässäkään) ei ole enää, Madagaskaria, Sultania, Mokka (lopetettiin), Diana (lopetettiin kai), Unda eläkkeellä, Rölli (eläkkeellä). Mantelista ja Pähkinästä en tiedä.

1 kommentti:

  1. Sinä näet tietävän todella paljon esim. että Hemuli ja Eetu on lähdössä ja Hertta siirtyy yksityisomistukseen. Pitääköhän jutut paikkansa?
    Ainakaan ratsastusopettani ei tietänyt moisia uutisia joten taitavat juttusi olla myöhästynyttä aprilli pilaa.Ajattele, mitä kirjoitat blogiisi sillä perättömiä juttuja on turha kirjoitella. Pahoitat vaan monen mielen vai siihenkö pyritkin?

    VastaaPoista