lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kolme askellajia

Pienenä oli tosi mageeta jos sain ponin käyntiin ja pysäytettyä ja opettaja kehui tai jo sain ilman taluttajaa mennä, tai ponin vaikka raviin se riitti pitkälle.

Ensimmäiset jutut kun joku pyytää minua pyytämään hevoselta jotain, noon ajatus on, esim. okei käyntiä, no nythän tää kävelee, mitäs seuraavaks? Ei tule ajateltua, että se laahustaa ja käynti on esim. liian kiireistä tai hidasta tai se nukahtaa yks, kaks nyt...

Kaksi viikkoa sitten kun tehtiin keskiaskellajeja, oppi siinäin, että vauhti/tempo ei muutu vaan, askelleen lennokkuus lähinnä. 

Ravi on mun lempi askellaji työskennellä, ainakin toistaiseksi. Siihen saa niin paljon säädeltävyyttä, GP-hevosella lisätystä ravista, piaffiin. Haluaisin itsekin vähän lisää vaiheita raviin ja ravissahan on tosi kiva istua alas, jos hevosella on kivat askeleet, onhan se toki vatsalihaksistakin kiinni.
Tahdikas, loiva raviväistö ja hyvä istunta, jalat pitkänä ponin kyljillä
Etuosa ryhdikäs ja ravi kivan tahdikas

Sitten kolmas askellaji eli laukka. Laukassakin saa super paljon säädeltävyyttä, mutta mielestäni ravissa enemmän.  Viikissä laukattiiin, yleensä ympyröillä joka oli hyvä idea siirtymisten kannalta. Se oli myös mulle hyvä koska vatsalihakset eivät paljoa jaksaneet.
Uuudella tallilla laukkatyöskentelyä on koko uraa pitkin  ja molempiin suuntiin ja kaikki estetehtävät hypätään aina (ainakin meidän tunnilla) laukassa. Itselläni on tosin ongelma, että oma kunto ei meinaa sitä kestää ja alan pomppimaan satulassa ym. Nyt keväällä kun ei tartte niin paljoa päälle, niin on aika helppoa istua siellä monta kierrosta ja tehdä ympyröitä. Nyt vain treeniä, treeniä, että malttaisin istua alas! 

Nyt siis olisi hyvä aika saada kaikki askellajit säädeltäviksi ja askellajit kuntoon, sillä seuraavat kisat on koulukisat!

NYT PITÄÄ KESKITTYÄ:
  • kulmiin
  • hyviin teihin
  • rauhallinen pohje
  • pienet avut
  • tahdikkuus askellajeissa
Ensi viikolla rallitellaan pellolla jos se ei ole märkä ja hypätään maastiksia! Ja tää onkin mulle eka kertaa maastoesteillä ja pellolla!

8 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Mukava aihe :) Tuleeko ensi viikon maastoesteiltä kuvia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos aihe oli hyvä. Ja tulee maastoesteiltä materiaalia ja varmaan videotakin :)

      Poista
  2. Miks mollaat koko ajan viikkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En näe kirjoitustani mollaamisena, enkä ole tässä tai missään muussakaan tekstissä mollannut, nämä on näkökulmia. Meidän tunneilla homma meni välillä noin ja se on totuus, eikä siinä ole mielestäni mollaamista. Meidän tunneilla oli ihan hyvä että laukattiin esim. se yksi ympyrä ja jatkettiin uraa ja taas siinä päädyssä yksi ympyrä. En maininnut että siinä mitään pahaa on. Ratsastuskoulujen eroja vain :)

      Poista
  3. Ekassa kuvassa:Tahdikas, loiva raviväistö ja hyvä istunta, jalat pitkänä ponin kyljillä.
    Varmaan ihan hyvä, tahdikas ravi, loiva raviväistö, mutta ohjastuntuma on kadoksissa eli ratti hukassa.Ohjat roikkuu.

    Sanoit, että sinun on vaikea istua laukassa satulassa eli peppu ei pysy penkissä. Kokeileppa laukata ilman jalustamia, mutta älä tukeudu ohjiin. Jos joku voisi juoksuttaa sinun hevostasi liinassa ympyrällä. niin voisit vain keskittyä istumiseen ja antaa hevosen vain laukata.
    Joillakin hevosilla vain on iso laukka ja niin se vain on. Jos jännittää, niin ei myöskään voi mukautua hevosen laukkan askeleeseen.Älä ajattele liikaa mitään muuta kuin, että istuisit rentona ja mukautuisit hevosen laukkaan. Muut seikat kuten kulkeeko hevonen peräänannossa tulevat sitten myöhemmin. Pääasia, että opit istumaan laukassa rentona.
    Tsemppiä ja treeniä lisää.
    Olet oikeassa, että ratsastuskouluja on erilaisia. Jokainen valitsee itsellensä mieleisen ja ratsastaa siellä missä viihtyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kittos vinkistä, voisikin tuota juoksutus juttua kysyä! Hyvä kommentti ja hyviä huomiota! :)

      Poista
  4. Tosi kiva postaus, pidin ideastasi.

    Yhden selityksen kuitenkin korjaisin, ettei tule väärinkäsityksiä. Terminologiakin on tärkeä asia, varsinkin, kun tehdään tämän tyyppisiä postauksia. En halua haukkua, vain korjata ja opastaa.

    "Käynnissä jo hevosen täytyy tulla pohkeen eteen kohti ohjaa eli tuntumaa vasten. ", siinä pitäisi lukea tuntumaa kohti! Tuntumaa vasten tarkoittaa sitä, että hevonen vastustelee tuntumaa eikä hyväksy sitä. Lauseen merkityksestä tulee näin aivan toinen. Käytäthän siis jatkossa "tuntumaa kohti"-ilmaisua, jotta lukijasi eivät ymmärrä väärin?

    Tsemppiä treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu korjaan tuon mahd. pian! Tarkoitin juuri tuota mitä sanoit, mutta kirjoitin väärin. :)

      Poista